Historien

Begynnelsen på Pinsemenigheten Betania 

Pinsebevegelsen i Norge startet rundt 1907 av Thomas B. Barrat, og allerede i 1912 var det en gruppe pinsevenner som startet med virksomhet på Ål. Det første lokalet ble kjøpt rundt starten av andre verdenskrig og lå mellom Ål og Torpo. Den formelle etableringen av Pinsemenigheten på Ål skjedde 17. desember 1944, og Hans Løkken ble menighetens første forstander. Lokalet Betania Sataøyen ble brukt frem til 1960, frem til menighetens virksomhet ble lagt ned for en periode og lokalet solgt. 

Re-start

I 1966 ble menigheten re-startet av Gunnar Sørensen som ble ny forstander. I 1970 kjøpte forsamlingen et nytt lokale i Sundrevegen. Menigheten startet med barne- og ungdomsarbeid, søstermisjon, møter på torsdager og søndager, og teltmøter på sommeren. Gjennom 1970-tallet ble det ansatt felles evangelister i Hallingdal; Vidar Aune, Willy Dalskås og Halvard Hasseløy. Disse reiste mellom Betania Ål, Sion Gol, Betel Nesbyen og Betel Rukkedalen. I 1982 ble Arne Skauen felles forstander for disse forsamlingene. I 1986 ble Gunnar Sørensen takket av som forstander etter 20 år i tjeneste, og Egil Vesterøy overtok som ledende eldste. I 1991 ble Carl Johan Tømmerbakk lønnet som fast forkynner i menighetene i Hallingdal. I 1992 ble Jon Sørensen og Morten Ringstad innsatt som eldste, mens Elling Flannum, Gunnar Sørensen og Lars Bergaplass gitt av etter mange år i tjeneste. Egil Vesterøy fortsatte som leder frem til 1994, da Jon Sørensen tok stafettpinnen videre. 

Drømmen om HÅP

Menigheten feiret 50 års jubileum 15. januar 1995. I denne perioden leide menigheten Evjens Minne, mens den var på jakt etter nye lokaler. Det ble startet smågrupper og menighetens barne- og ungdomsarbeid var stort. I 1998 ble det inngått en leieavtale som senere i 2001 førte til et kjøp av Perstølenbygget i Sundrevegen 81. I denne perioden jobbet lederskapet med en ny visjon for menigheten og det ble formulert et 13 pkt verdidokument kalt “Drømmen om HÅP”. Visjonen ble “Nytt liv med mening i et relevant og inkuderende felleskap”. Lederskapet opplevde et kall til å være en troverdig menighet, som var åpen og inkluderende for alle generasjoner, med et spesiellt fokus på barn og unge. Gjennom denne prosessen skiftet også menigheten skiftet navn fra Ål Pinsemenighet Betania til Pinsekirken HÅP. Den gamle bokhandelen ble pusset opp til et menighetslokale gjennom stort dugnadsengasjement. Kjelleren ble pusset opp som ungdomslokale, og i 1999 startet menigheten en ungdomsklubb som samlet rundt 100 ungdommer hver fredag i 10 år. Både klubben og menighetens virksomhet generelt ble drevet av frivillige. 

Ny satsning

Menigheten tok et nytt skritt i 2023 og ansatte et pastorpar, Martha og Tobin Sletten.

Misjonshistorie 

Gjennom menighetens historie har misjon vært en viktig prioritering. Flere misjonærer har fått økonomisk støtte til å drive arbeid i ulike land. Marit Koldstadbråten fikk et kall fra Gud til å reise til Kenya og starte arbeid for døve barn i slummen i Nairobi. Hun startet stiftelsen Deaf Aid og dette ble menighetens misjonsarbeid. Rina Engeset arbeidet i fem år med bibeloversettelse for Uigurene i Kina. Halvard Hasseløy startet misjonsarbeid i Øst-Europa og dette arbeidet ble også støttet av menigheten.

 

Powered by Cornerstone